مقالات مهندسی - مقالات مهندسی مکانیک -
همه چیز درباره بوستر پمپ و انواع آن
333+
ارسال شده در سه شنبه 10 دی 1398

بوستر پمپ برای تامین فشار مصرفی در ساختمان ها استفاده می شود.

يكی از مشکلاتی که در سیستم آبرسانی شهری، و آب مصرفی ساختمان ها وجود دارد، تنظیم فشار آب داخل لوله ها می باشد. با توجه به اینکه میزان مصرف آب دائما در حال تغییر است و هیچ گونه الگوی خاصی برای مصرف ورود ندارد، با افزایش یا کاهش مصرف آب میزان فشار آب داخل لوله ها دائما در حال تغییر می باشد. این تغییرات مشکلاتی را در سیستم های آبرسانی به وجود می آورد.

استفاده از این سیستم  با هدف تامین فشار آب مصرفی می باشد.

در ارتباط با اطفاء حریق نیز اگرچه مهندسین مشاور و طراح تأسیسات با توجه به استانداردهای بین المللی در طرحهای خود از بوستر پمپ های آتش نشانی مناسب استفاده می نمایند.

در اغلب ساختمانها به دلیل عدم نیاز مستمر به بوستر پمپ آتش نشانی، سرویس و نگهداری آن به فراموشی سپرده می شود تا موجب گریپاژ خود به خود بوستر پمپ و عدم کارایی آن گردد.

 

 

 

 

بوسترپمپ چیست؟

سیستم یکپارچه ای متشکل از یک یا چند الکتروپمپ است که بطور موازی به یکدیگر ملحق شده اند تا با کاهش فشار سیستم، یک یا چند الکتروپمپ بصورت نوبتی روشن شوند و با افزایش فشار نیز یک یا چند الکتروپمپ به همان ترتیبی که روشن شده اند، خاموش گردند.

بوستر پمپ از نقطه نظر تثبیت فشار به  دور ثابت و  دور متغیر طبقه بندی می شوند. که در ادامه مفصل هر کدام را بررسی می کنیم.

موارد استفاده از بوستر پمپ

جهت تأمین و تنظیم فشار آب در آبرسانی، آتش نشانی و آبیاری فضای سبز در شهرها، شهرک ها، مجتمع های مسکونی، ساختمان های بلند مرتبه، فرودگاه ها، بیمارستان ها، شبکه های مختلف آب شهری، مراکز مختلف صنعتی و آبیاری تحت فشار در مزارع مکانیزه از بوستر پمپ استفاده می شود.

اجزای اصلی بوستر پمپ

اجزای اصلی مشترک دور ثابت و دور متغیر عبارتند از:

  • مجموعه الکترو پمپ ها

  • بخش مکش

  • بخش دهش

  • شاسی اصلی

سایر اجزای اصلی دور ثابت شامل موارد زیر است.

  •  تابلوی کنترل

  • تابلوی فرمان دور ثابت

  •  منبع دیافراگمی

  •  پرشر سوئیچ های حداقل و حداکثر فشار

اجزای مشابه در بوستر پمپ های دور متغیر عبارتند از:

  • تابلوی کنترل

  • فرمان دور متغیر

  • پرشر ترانسمیتر

مجموعه الکترو پمپ های بوستر پمپ

الکتروپمپ های  که به صورت موازی روی یک شاسی اصلی در کنار یکدیگر قرار دارند، مجموعه الکتروپمپ های یک بوستر پمپ را تشکیل می دهند.

 

 

 

 

 

 

بخش مکش بوستر پمپ

بخش مکش بوستر پمپ

بخش مکش  شامل یک کلکتور لوله ای است که به واسطه شیرآلات و اتصالات مورد نیاز به مکش الکتروپمپ ها و خروجی مخزن ذخیره آب متصل می گردد.

شیر آلات و اتصالات این بخش عبارتند از:

  • شیر قطع و وصل
  • صافی
  • لرزه گیر
  • فلنج
  • مهره ماسوره

 

 

بخش دهش بوستر پمپ

بخش دهش بوستر پمپ

بخش دهش نیز مشابه یک کلکتور لوله ای است که به وسیله شیر آلات و اتصالات لازم از خروجی الکترو پمپ ها به شبکه مصرف متصل می شود. شیر آلات این بخش نیز عبارتند از:

  • شیر قطع و وصل
  • شیر یکطرفه
  • لرزه گیر
  • فلنج
  • مهره ماسوره

شاسی بوستر پمپ

شاسی اصلی

برای یکپارچه نمودن، مجموعه الکترو پمپ ها، بخش مکش، بخش دهش، و تابلوی کنترل و فرمان بر روی یک شاسی اصلی نصب می گردند.

 

 

منبع دیافراگمی

این منبع به واسطه لوله یا اتصال قابل انعطاف به کلکتور دهش متصل می گردد و فقط در بوسترپمپ های دور ثابت مورد استفاده قرار می گیرد.

پرشر سوئیچ

در بوستر پمپ های دور ثابت از دو پرشر سوئیچ برای کنترل فشار حداقل و حداکثر سیستم استفاده می شود.

پرشر ترانسمیتر

در بوستر پمپ های دور متغیر برای کنترل کاملا ثابت فشار آب فقط یک پرشر ترانسمیتر بکار میرود.

تابلوی کنترل و فرمان

در مدار فرمان تابلوی برق یک برد کنترل میکروپروسسوری بکار رفته است.

در مدار قدرت از تجهیزات تابلویی با مشخصات مورد نیاز از جمله کلید اصلی برای قطع و وصل جریان برق ورودی تابلو، کلیدهای فرعی برای قطع و وصل جریان برق هریک از الکترو پمپ ها، کنتاکتورها جهت امکان قطع و وصل اتوماتیک جریان برق الکتروپمپ ها از طریق مدار فرمان، بی متال برای کنترل بار اضافی پمپ ها، کنترل فاز و ترمینال های مناسب استفاده شده است.

انواع بوستر پمپ

این سیستم از نقطه نظر تعداد پمپ به دو دسته تک پمپ و دو یا چند پمپ طبقه بندی می شوند.

بوستر پمپ دور متغیر تک پمپه سه فاز تیپTKS/4HM9ZT
بوستر پمپ دور متغیر تک پمپه سه فاز تیپTKS/4HM9ZT

بوستر پمپ تک پمپ

سیستم تک پمپ جهت مصارف آب بهداشتی کم و متوسط در طرح های آبرسانی و صنعتی کاربرد دارد. این نوع بوسترپمپ کاملا یکپارچه بوده و برای استفاده، کافی است که کلکتور ورودی آن به منبع تغذيه آب و کلکتور خروجی آن به شبکه مصرف متصل شده و برق مورد نیاز تابلوی کنترل و فرمان آن تأمین گردد.


 

 

 

 

 

 

بوستر پمپ دو پمپ

بوستر پمپ دو یا چند پمپ

سیستم دورثابت به دو دسته با الکترو پمپ پیشرو و بدون الکترو پمپ پیشرو طبقه بندی می گردند.

 

بوستر پمپ با الکتروپمپ پیشرو

در این سیستم از یک الکترو پمپ پیشرو (جاکی پمپ) و یک یا چند الکترو پمپ اصلی تشکیل می شوند که در آن ظرفیت الکترو پمپ پیشرو کمتر از الکترو پمپ های اصلی است ولی فشار آن با فشار الکتروپمپ های اصلی برابر است.

بوستر پمپ بدون الکترو پمپ پیشرو

از دو یا چند الکترو پمپ اصلی با مشخصات یکسان بدون استفاده از الکترو پمپ پیشرو ساخته می شوند.

مولفه های بوستر پمپ

بر اساس دو مولفه اصلی حداکثر مصرف آب و حداقل فشار، طراحی می شوند و نوسانات ساعتی مصرف آب نیز عامل موثر در تعیین مشخصات آن می باشد.

محاسبه حداکثر مصرف آب

مصرف آب هریک از انواع وسایل بهداشتی بسته به نوع کاربری آن متفاوت است. برای محاسبه حداکثر مصرف آب مهندسین مشاور از جداول و منحنی های متعدد استفاده می نمایند.

منحنی زیر حداکثر مصرف آب بهداشتی بوستر پمپ شرکت NOWAX را که شاخه بوستر پمپ ساز کمپانی ابارای ژاپن است، نشان می دهد و برخلاف جداول و منحنی های مصرف آب در آمریکا که بسیار بالاتر از منحنی مصرف آب در ایران است.

منحنی مذکور با الگوی مصرف آب در ایران کاملا مطابقت دارد و می تواند به عنوان یک جدول کامل باتقریب کافی برای تعیین حداکثر مصرف آب ساختمان با کاربری های مختلف مورد استفاده قرار گیرد.

منحنی فشار بستر پمپمنحنی حداکثر آب مصرفی ساختمان

 

از این دیاگرام براساس تعداد آپارتمان های یک ساختمان مسکونی با یک یا دو حمام، تعداد کارکنان یک ساختمان اداری، تعداد تخت یک بیمارستان یا هتل می توان حداکثر مقدار مصرف ساعتی آب ساختمان را به سادگی تعیین نمود.

برای مثال حداکثر مصرف آب یک ساختمان مسکونی ۶۰ واحدی، هر واحد مسکونی با دو حمام ۳۰۰ لیتر در دقیقه می باشد که به عنوان عامل اصلی در تعیین ظرفیت بوستر پمپ مورد استفاده قرار می گیرد.

 

منبع: www.pepa.ir

نمونه پروژه های آماده

دریافت آنی
پشتیبانی 24 ساعته
درگاه پرداخت آنلاین
امکان دریافت مجدد
دارای نماد اعتماد